Warning: Undefined property: Yoast\WP\SEO\Values\Open_Graph\Images::$id in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-content/themes/eru/functions.php on line 530

Warning: opendir(/var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-includes/images/media): Failed to open directory: No such file or directory in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-includes/post.php on line 7113

Warning: Undefined variable $icon in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-includes/post.php on line 7183

Warning: Attempt to read property "id" on string in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-content/themes/eru/functions.php on line 538

Warning: Undefined variable $icon in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-includes/post.php on line 7183

Warning: Undefined variable $icon in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-includes/post.php on line 7183

Warning: Undefined variable $icon in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-includes/post.php on line 7183

Warning: Undefined variable $icon in /var/www/acceptatieerueu/public_html/wp-includes/post.php on line 7183

Broodbeleg voor baby’s. Een verantwoorde eerste boterham

Het is zover: je baby is klaar voor de eerste boterham. Wij geven je tips voor verantwoord broodbeleg voor je baby. Heb je bijvoorbeeld al eens aan smeerkaas gedacht? Vanaf ongeveer 6 tot 8 maanden kun je namelijk gaan starten met het wennen aan lichtbruin brood. Tijd voor de eerste boterham met verantwoord broodbeleg. Welk broodbeleg is geschikt voor een baby?

0-6 maanden

Vanaf 4 maanden kun je beginnen met vaste voeding. Het voedingscentrum geeft aan dat je, voordat je start met de eerste boterham, je baby tussen de vier en zes maanden alvast kennis kan laten maken met andere voeding. Denk aan oefenhapjes zoals een lepeltje geprakte groente of fruit.

Vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig en kun je je baby gaan laten wennen aan ander voedsel. Daarnaast meldt het voedingscentrum dat je vanaf 6 maanden kan beginnen met een stukje lichtbruin brood. Op deze manier maken de darmen kennis met granen en vezels. Naast granen en vezels zit er in brood koolhydraten, eiwitten, jodium, B-vitamines en ijzer. Deze voedingswaarden zijn niet alleen goed voor een gezonde darmwerking en spijsvertering, je baby heeft het ook nodig voor verdere ontwikkeling en groei. Je kunt jouw kleintje ook een losse broodkorst geven. Dit stimuleert het kauwen en de mondspieren. Wanneer beide goed gaat, is je kind klaar voor de eerste boterham met beleg

7-8 maanden: geschikt broodbeleg baby

Wat is geschikt broodbeleg voor een baby van 7 maanden? Omdat je kleine nog niet goed kan kauwen, is smeerbaar broodbeleg voor baby’s een goede optie. Het is belangrijk om te variëren, zodat je kind verschillende smaken en structuren leert kennen. Wij vinden dat zelf immers ook lekker. Geschikt smeerbaar broodbeleg voor baby’s is:

  • smeerkaas
  • appelstroop
  • jam
  • pindakaas
  • geprakt of gepureerd groente of fruit, bijvoorbeeld avocado of banaan
  • zelfgemaakt hummus (zonder zout)

Broodbeleg baby vanaf 10 maanden

Wanneer smeerbaar broodbeleg goed gaat, dan kun je vanaf 10 maanden ook kiezen voor ander broodbeleg. De beste keuzes broodbeleg voor baby’s vanaf 10 maanden zijn:

  • omelet, hardgekookt ei of roerei
  • magere vleeswaren, zoals boterhamworst, kipfiltet of ham
  • stukjes groente of fruit, denk aan plakjes banaan, aardbei, appel, peer, tomaat, komkommer of paprika.

ERU Kids bevat minder zout

Je geeft je baby het liefst zo min mogelijk zout. ERU Kids is van nature rijk aan eiwit, heeft minder verzadigd vet en bevat minder zout (natrium). Het bevat namelijk 53% minder zout dan reguliere smeerkaas.

Kinderen halen energie uit gezonde voedingsmiddelen. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling, concentratie en prestatie. Kaas is een uitstekende bron van calcium, vitamines en eiwit. Zo dragen eiwitten en calcium bij aan gezonde spieren en het behoud van sterke botten en tanden.

Smeerkaas voor jouw baby: een verantwoorde keuze

Het advies vanuit het Voedingscentrum is om 30+ smeerkaas te smeren als broodbeleg voor je baby. Hier zit namelijk minder zout in. Dit maakt ERU Kids bij uitstek een evenwichtig broodbeleg. Een boterham besmeerd met ERU Kids vormt een verantwoord broodbeleg voor baby’s en valt in de schijf van vijf.

Handige tips voor het bereiden van de eerste boterham

Snijd de boterham, zonder korstjes, in kleine vierkante stukjes. Geef het stukje brood op de tong, zodat er minder kans is om aan het gehemelte te blijven plakken. Een andere opie is om het stukje brood in de zijkant van de mond te stoppen, bij de wang. Op deze manier zal je baby dan automatisch kauwbewegingen maken en het stukje brood langzaam vermalen.

Beste tijdstip

Brood komt terug in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Naast granen en vezels is brood een belangrijke bron van koolhydraten. Deze trage suikers zitten boordevol energie die je kleintje overdag goed kan gebruiken. Daarom zou een boterham met ERU Kids in de ochtend een goede start van de dag zijn.

Soorten brood

Als je baby het lichtbruine brood goed verwerkt en eet, kun je volgens het Voedingscentrum ongeveer vanaf 8 maanden gaan variëren met ander brood. Zo kun je overstappen op volkorenbrood, dat bevat 100% volkorenmeel. Het is dus een verstandige keuze om te starten met lichtbruin brood en na twee maanden eens een volkorenboterham met ERU Kids aan je baby aan te reiken.

Andere graanproducten

Is jouw baby gewend aan de eerste boterham? Dan kun je op den duur gaan variëren met andere (ontbijt)granen zoals bijvoorbeeld havermout en cracottes. Volgens het voedingscentrum kun je brood vervangen door pap, maar je kunt het beter niet te vaak doen. Door een boterham te eten leert jouw baby namelijk beter kauwen. Ook ontwikkelen de mondspieren zich beter door een boterham te eten in plaats van rijste- of havermoutpap, wat ook belangrijk is voor de spraakontwikkeling van je baby.

Wist je dat…

Wist je dat een portie ERU Kids smeerkaas

… magerder is dan een plakje 30+ kaas?
… minder zout bevat dan een portie boterhamworst?
… net zoveel calcium bevat als een half glas halfvolle melk?